Fogászati hírek

Hírek

A fogpótlások anyagai tökéletesedtek

A szájba tartósan beépülő fogpótlások esetében rendkívül fontos a biokompatibilitás. Ez azt jelenti, hogy az elkészült fogmű tökéletesen kell, hogy alkalmazkodjon az emberi szervezet követelményeihez. Semmi módon nem irritálhatja a nyálkahártyát, nem okozhat szájégést, nem keletkezhet elváltozás a szájban és nem zavarhatja az anyagcserét.

A fogpótlás viselésének feltételei
2019-02-24 10:25:57

Hírek

Hölgy ismerősöm panaszkodott a minap, hogy most, amikor végre megcsináltatta a fogsorát, állandóan problémája van vele: „Vagy a fogsor van a számban, vagy a nyelvem, a kettő együtt nem fér el. Eddig nem volt gondom, az ínyemmel megrágtam az ételt, még a nyelvemmel szét is tudtam nyomni, most meg állandóan megharapom a nyelvem.” – mondta.


Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban
2019-02-13 10:22:13

Hírek

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.


A fogatlanság következményei
2019-01-29 09:20:07

Hírek

Napokban középkorú házaspár keresett meg azzal a kérdéssel, hogy milyen következményekkel jár, ha nem pótoltatják hiányzó fogaikat, egyáltalán szükség van-e arra, hogy ezt a néhány fogat pótoljuk. Nem tűnt súlyosnak a foghiány, viszont néhány dolgot el kellett mondanom: ha rágófogak hiányoznak, a rágásképtelenség következtében a fogak helyett a nyelvvel szétnyomott táplálék megzavarja a gyomor működését és elősegíti pl. a gyomorfekély kialakulását. Idővel, ha a foghiányt nem szüntetjük meg, veszélybe kerülnek a meglévő fogak is. Ha azok is kiesnek, az arckifejezés megváltozik, mely a fogazat elvesztése következtében a szervezetben megindult öregedési folyamat része. Az orr látszólag megnyúlik, az áll előreugrik és a lefelé görbülő szájzugok az arcnak kedvetlen, keserű kifejezést adnak.


Nem mindig készülhet rögzített fogpótlás
2019-01-09 10:40:25

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására.


A fogpótlások stabilitása
2018-12-24 11:24:59

Hírek

Lényegesen nagyobb biztonságot ad a fogpótlások viselésekor – részleges foghiány vagy fogatlan száj esetében – ha az elvesztett fogak némelyikét fogbeültetéssel pótoljuk. A beültetések, implantátumok száma függhet attól, hogy az adott szituációban melyik a legjobb megoldás a fogatlanság megszüntetésére és milyenek az anyagi lehetőségek. Természetesen minél több implantátum került beültetésre, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy, rögzített és kivehető együttvéve.


A szép és természetes fogsorok
2018-12-10 11:22:28

Hírek

Előfordul, hogy a páciensek nincsenek tájékoztatva a különböző típusú, formájú és anyagú, protézisbe beépíthető műfoggarnitúrák előnyeiről és hátrányairól, valamint a funkcionális és esztétikai tulajdonságok fontosságáról.


Újdonság a fogászatban a komputer által készített fogpótlás
2018-11-24 11:20:45

Hírek

A mai világban a komputer használatával kedvünkre kalandozhatunk az interneten, vagy komputer-telefonon beszélgethetünk más földrészen élőkkel. Az információ mennyisége és áramlási sebessége, a számítógépes rendszerek fejlődése szinte korlátlan lehetőségeket nyitott meg a fogorvoslás területén és a fogtechnikában


Elengedhetetlen a jó megjelenéshez a rendezett fogsor
2018-11-10 11:18:36

Hírek

A fogak beszédben betöltött szerepe ma nagyobb, mint korábban bármikor. Valamikor a fogak feladata az étel darabolása és őrlése volt. A mai konyhatechnika azonban szinte nélkülözhetővé teszi a fogakat, mint a táplálék feldarabolását és megőrlését szolgáló szervet. Nem nélkülözhető a szerepük azonban a helyes beszédben és a jó megjelenésben, a beszédhangok képzésében és megformálásában, különösen az úgynevezett foghangok kiejtésében.


Jól kell megválasztani a fogpótlás típusát
2018-10-24 11:16:54

Hírek

A fogpótlásokkal szemben támasztott egyik alapkövetelmény, hogy ne károsítsa a szájképleteket. A károsító hatás megítélése tekintetében azonban óvatosságra van szükség, mert a fogpótlással a szervezethez nem szervesen kapcsolódó, idegen anyag kerül a szájba és ennek kell a különböző felépítésű és rendeltetésű szövetek között tartós funkcionális kapcsolatot létesíteni, illetve az elvesztett fogak korábban viselt terheit a maradék fogazatra vagy a nyálkahártya csontalapzatra átvinni. Ez a feladat nem oldható meg a beavatkozással érintett szövetek bizonyos fokú károsodása nélkül, mert a legjobb esetben is e szöveteket fokozott terhelés éri.


Mikor készülhet rögzített fogpótlás?
2018-10-10 11:15:55

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet rögzített pótlás a létező foghiány orvoslására.


Archiv cikkek