Fogászati hírek

Hírek

Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.
Jól kell megválasztani a fogpótlás típusát
2018-10-24 11:16:54

Hírek

A fogpótlásokkal szemben támasztott egyik alapkövetelmény, hogy ne károsítsa a szájképleteket. A károsító hatás megítélése tekintetében azonban óvatosságra van szükség, mert a fogpótlással a szervezethez nem szervesen kapcsolódó, idegen anyag kerül a szájba és ennek kell a különböző felépítésű és rendeltetésű szövetek között tartós funkcionális kapcsolatot létesíteni, illetve az elvesztett fogak korábban viselt terheit a maradék fogazatra vagy a nyálkahártya csontalapzatra átvinni. Ez a feladat nem oldható meg a beavatkozással érintett szövetek bizonyos fokú károsodása nélkül, mert a legjobb esetben is e szöveteket fokozott terhelés éri.


Mikor készülhet rögzített fogpótlás?
2018-10-10 11:15:55

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet rögzített pótlás a létező foghiány orvoslására.


A műfogak viselése által okozott kezdeti nehézségek
2018-09-24 11:12:38

Hírek

Szinte kivétel nélkül mindenkit megvisel az, amikor először kénytelen kivehető fogsorral pótoltatni elvesztett fogait. Különösen akkor van a páciens nehéz helyzetben, ha már egyetlen foga sincs, és nem tájékoztatták megfelelőképpen a fogsor használatával járó kezdeti nehézségekről.


Az arc karakter, a bőr és a hajszín meghatározzák a fogak színét és formáját.
2018-09-10 11:11:23

Hírek

A fogpótlás feladata – amellett, hogy az elkészült fogmű viselni tudja a rágónyomás terheit és a beépített fogak őrlésre alkalmasak legyenek – az, hogy esztétikus megjelenést biztosítson az arcnak. Ennek elengedhetetlen feltétele az archoz illeszkedő anatómiai forma kialakítása és, hogy jó minőségű anyagokból készüljön a fogpótlás. Az előbbi a kivehető fogsoroknál nem jelent különösebb problémát, mert a kész fogakat – különösen a jó minőségű fogakat gyártó cégek, az eredetihez nagyon hasonló, szinte tökéletes anatómiai formákat forgalmaznak.


A műfogsor a tengerentúl a legkedveltebb fogpótlás
2018-08-24 11:04:33

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre. Előfordul azonban, hogy valaki fiatalon elveszíti a fogait és a műfogsoron kívül nem lehet más fogpótlást készíteni a számára. Ez a megoldás nálunk nem tartozik a legkedveltebb pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. A tengerentúlon a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekszenek is vele mint egy ékszerrel és szó nincs arról, hogy eltitkolnák vagy szégyellnék. (Magunk közt szólva, egy szép fogsor sokkal esztétikusabb, mint egy rosszul elkészített híd amelyikről lepattant a porcelán, vagy az évek alatt lekopott a műanyag.) A fogbeültetés csontosodási időszaka alatt is műfogsort viselnek a páciensek.


Egy fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet
2018-08-10 11:02:12

Hírek

A fogak szerepének, feladatának módosulása folytán változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A fogpótlás működőképessége mellett igen fontos a magas szintű esztétikai követelmények teljesítése is.


A műíny helyes kialakítása is fontos tényező
2018-07-24 10:58:21

Hírek

Amint azt mindannyian tapasztaljuk, az ember fogsora az arc legszembetűnőbb része. Nem mindegy tehát, hogy milyen színű és formájú fogak készülnek rögzített pótlásként vagy, hogy milyen műfogakat építünk be a kivehető fogsorokba. Figyelembe kell venni a páciens nemét, életkorát, a bőre és a haja színét is. Világos arcbőrű betegnek lehetőleg ne adjunk sötét színű fogakat, mert rontjuk vele az esztétikus megjelenést.


Miért hibásodik meg a porcelán?
2018-07-10 10:56:03

Hírek

Előfordul némely esetben, hogy a frissen elkészült kerámia pótlásokról lepattan a porcelán és sem az esztétikai, sem a funkcionális követelményeknek nem felel meg a továbbiakban.


Egy vagy több darabból készüljön a hídpótlás?
2018-06-24 11:32:01

Hírek

Sokszor felmerül a kérdés a páciensek részéről, hogy melyik a jobb megoldás; ha a hídpótlás egy darabból készül, vagy ha megosztva, két vagy több részletben. Az az igazság, hogy néha kifejezetten káros a fogpótlás számára, ha egy darabból készül. Arra nincs lehetőség, hogy minden esetet ismertessünk, így csak egy példát említenék. Ha a fogak erősek, jó állapotúak és inkább esztétikai, mint egyéb okok miatt lettek lecsiszolva, akkor az a legjobb és egyben a legszebb megoldás, ha a koronák külön-külön készülnek el. Erre egyrészt azért van szükség, mert ha a későbbiek során bármelyik fog meghibásodik, nem kell az egész sort lecserélni. Másrészt, sokkal jobban visszaadja a természetes fog hatását, hiszen a saját fogak is egymástól függetlenül fejlődtek ki a valóságban.


Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás
2018-06-10 11:29:39

Hírek

A fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.


Archiv cikkek