Fogászati hírek

Hírek

Néha a hírességek sem tudnak beszélni az új fogaikkal

Gyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz. Néha híres emberek szájában van olyan fogsor, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak is csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával.
Az eredeti fogszín ill. fogforma megváltoztatása
2021-08-24 09:44:16

Hírek

Fogpótlás készítésénél rendkívül fontos tényező, hogy a készülő új pótlás harmonikusan illeszkedjen az archoz és ne térjen el alapvetően a természetes fogazattól.
Mielőtt a fogászat elkezdené a fogpótlás készítését tájékozódnunk kell a páciens kívánságáról. Különösen akkor fontos ez, ha a páciens az eredetinél szebb, más formájú vagy színű fogakat szeretne. Jó támpont, ha készült minta az eredeti fogakról mielőtt kihúzásra kerültek volna, vagy létezik olyan fotó ahol láthatóak az eredeti fogak.
 Mit tegyünk, ha elkoptak, elromlottak, kiestek a fogaink
2021-08-11 14:40:48

Hírek

Előfordul, hogy a leggondosabb ápolás mellett is elkopnak, elromlanak vagy elvesznek a fogaink. A kopás olyan mértékű lehet, hogy már a fogideg is áttűnik és a rágófelszínek szinte teljesen elvesznek. Elképzelhető, hogy a nagyfokú kopás ellenére sincs fokozott fogérzékenység vagy állkapocs izületi panasz és az ínyszélek is általában elég jó állapotúak. A lukas fogat lehet, hogy már nem érdemes betömni, a foghiányt pedig előbb-utóbb pótolni kell.


Koronákkal vagy híddal kombinált lemezes fogpótlás
2021-07-10 11:39:05

Hírek

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani, szükség van kivehető pótlás készítésére is. A meglévő fogakon megtámasztott fogpótlás kedvezőbben funkcionál, mint a csak az ínyen támaszkodó protézisek.


Sokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására.
2021-06-24 10:58:30

Hírek

Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk elég stabil ahhoz, hogy elbírják a rágás által kifejtett terhelést. Ajánlatos a csiszolás megkezdése előtt egy panoráma röntgen készíttetni, mert a látszólag ép fog gyökerénél is lehet gyulladás, amely nem okoz panaszt, de ha „megbolygatják” begyullad és hetekig tartó kezelés árán lehet csak megmenteni. Ha a fog menthetetlen, ki kell húzni, így már nem biztos, hogy a rögzített pótlás elkészíthető.


Mikor készülhet rögzített fogpótlás?
2021-06-10 11:15:55

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet rögzített pótlás a létező foghiány orvoslására.


Miért hibásodik meg a porcelán?
2021-05-24 11:15:26

Hírek

Nincs kellemetlenebb annál a fogászat számára, ha a frissen elkészült kerámiapótlásról lepattan a  porcelán. Az ilyen munka, a továbbiakban sem az esztétikai, sem a funkcionális követelményeknek nem felel meg.A fogatlanság következményei
2021-05-10 10:11:51

Hírek

A rágásképtelenség következtében a fogak helyett a nyelvvel szétnyomott táplálék megzavarja a gyomor működését és elősegíti pl. a gyomorfekély kialakulását


Alapos tanulmány kell a jó és szép fogpótlás elkészítéséhez
2021-04-24 09:32:05

Hírek

A fogpótlással a szervezethez nem szervesen kapcsolódó, idegen fogászati anyag kerül a szájba és ennek kell a különböző felépítésű és rendeltetésű szövetek között tartós funkcionális kapcsolatot létesíteni, illetve az elvesztett fogak korábban viselt terheit a maradék fogazatra vagy a nyálkahártya csontalapzatra átvinni. Ez a feladat nem oldható meg a beavatkozással érintett szövetek bizonyos fokú károsodása nélkül, mert a legjobb esetben is e szöveteket fokozott terhelés éri.
Sajnos a gyakorlatban, különösen akkor, ha valaki nem megfelelő minőségű fogpótlást visel, ennél nagyobb a károsító hatás.
 A fogpótlások közül a legszebb és legmegbízhatóbb a porcelán fogpótlás
2021-04-15 09:35:35

Hírek

Ha valakinek fogpótlásra van szüksége, akkor rögzített pótlást szeretne, amely elmozdulás nélkül, fixen ül a szájban. Erre akkor van lehetőség, ha vannak még meglévő fogak, vagy ha a páciens vállalja a fogbeültetést. Előfordulhat az is, hogy a meglévő csontállomány nem alkalmas a beültetésére, előbb fel kell építeni a csontot, s csak azután lehet beültetni a műgyökeret. Annak ellenére, hogy a sebészeti munka sokkal összetettebb, mint egy egyszerű csiszolás, mégis egyre többen választják a fogbeültetést.


Esztétikus műanyag fogsorok
2021-03-24 08:28:47

Hírek

A fogászat mindennapjai során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek.Archiv cikkek