Fogászati hírek

Hírek

A szép és természetes fogsorok

Előfordul, hogy a páciensek nincsenek tájékoztatva a különböző típusú, formájú és anyagú, protézisbe beépíthető műfoggarnitúrák előnyeiről és hátrányairól, valamint a funkcionális és esztétikai tulajdonságok fontosságáról.
A műfogsor a tengerentúl a legkedveltebb fogpótlás
2018-08-24 11:04:33

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre. Előfordul azonban, hogy valaki fiatalon elveszíti a fogait és a műfogsoron kívül nem lehet más fogpótlást készíteni a számára. Ez a megoldás nálunk nem tartozik a legkedveltebb pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. A tengerentúlon a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekszenek is vele mint egy ékszerrel és szó nincs arról, hogy eltitkolnák vagy szégyellnék. (Magunk közt szólva, egy szép fogsor sokkal esztétikusabb, mint egy rosszul elkészített híd amelyikről lepattant a porcelán, vagy az évek alatt lekopott a műanyag.) A fogbeültetés csontosodási időszaka alatt is műfogsort viselnek a páciensek.


Egy fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet
2018-08-10 11:02:12

Hírek

A fogak szerepének, feladatának módosulása folytán változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A fogpótlás működőképessége mellett igen fontos a magas szintű esztétikai követelmények teljesítése is.


A műíny helyes kialakítása is fontos tényező
2018-07-24 10:58:21

Hírek

Amint azt mindannyian tapasztaljuk, az ember fogsora az arc legszembetűnőbb része. Nem mindegy tehát, hogy milyen színű és formájú fogak készülnek rögzített pótlásként vagy, hogy milyen műfogakat építünk be a kivehető fogsorokba. Figyelembe kell venni a páciens nemét, életkorát, a bőre és a haja színét is. Világos arcbőrű betegnek lehetőleg ne adjunk sötét színű fogakat, mert rontjuk vele az esztétikus megjelenést.


Miért hibásodik meg a porcelán?
2018-07-10 10:56:03

Hírek

Előfordul némely esetben, hogy a frissen elkészült kerámia pótlásokról lepattan a porcelán és sem az esztétikai, sem a funkcionális követelményeknek nem felel meg a továbbiakban.


Egy vagy több darabból készüljön a hídpótlás?
2018-06-24 11:32:01

Hírek

Sokszor felmerül a kérdés a páciensek részéről, hogy melyik a jobb megoldás; ha a hídpótlás egy darabból készül, vagy ha megosztva, két vagy több részletben. Az az igazság, hogy néha kifejezetten káros a fogpótlás számára, ha egy darabból készül. Arra nincs lehetőség, hogy minden esetet ismertessünk, így csak egy példát említenék. Ha a fogak erősek, jó állapotúak és inkább esztétikai, mint egyéb okok miatt lettek lecsiszolva, akkor az a legjobb és egyben a legszebb megoldás, ha a koronák külön-külön készülnek el. Erre egyrészt azért van szükség, mert ha a későbbiek során bármelyik fog meghibásodik, nem kell az egész sort lecserélni. Másrészt, sokkal jobban visszaadja a természetes fog hatását, hiszen a saját fogak is egymástól függetlenül fejlődtek ki a valóságban.


Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás
2018-06-10 11:29:39

Hírek

A fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.


Ha a koronák és a hidak mellett nem villog fémkapocs
2018-05-24 11:26:38

Hírek

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani az elvesztett rágóképességet, mindenképpen szükség van kivehető fogpótlás készítésére is.A fémlemezzel kombinált fogpótlások
2018-05-10 11:22:50

Hírek

A fogászati tapasztalat azt mutatja, hogy a merev elhorgonyzás nem károsítja jobban, sőt kevésbé károsítja a maradék fogakat, mint a rugalmas elhorgonyzás. A nyálkahártya csontalapzatot a rugalmasan elhorgonyzott, tehát állandóan mozgó, elcsúszó protézis jobban károsítja, mint a mereven elhorgonyzott, fixen ülő, nem mozgó, nem csúszkáló protézis. A kivehető pótlások közül a legjobb, merev elhorgonyzást a fémlemezes protézisekkel érhetjük el.A fogak és az arc egymáshoz való viszonya
2018-04-24 11:19:10

Hírek

Bármilyen hihetetlen, de mintegy kétszáz évvel ezelőtt a fogászat már összefüggést keresett a fogak formája és az arcforma közöttMiért hibásodik meg a porcelán?
2018-04-10 11:15:26

Hírek

Nincs kellemetlenebb annál a fogászat számára, ha a frissen elkészült kerámiapótlásról lepattan a  porcelán. Az ilyen munka, a továbbiakban sem az esztétikai, sem a funkcionális követelményeknek nem felel meg.Archiv cikkek