Fogászati hírek

Hírek

Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás

A fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.

A műfogsor és a fogbeültetések
2019-05-09 08:49:25

Hírek

A kivehető fogsorok nem mindig stabilak. Sokszor panaszkodnak a páciensek, hogy leesik a protézis vagy nem fekszik fel, elmozdul és ezért töri az ínyt. Általában a felső fogsorokkal kevesebb a probléma, mert ott érvényesül a vákumos szívóhatás a szájpadlás és a protézis között.


Mit várhatunk el egy fogpótlástól
2019-04-25 11:31:49

Hírek

Rendbe hozatnám a fogaimat, de félek, hogy nem tudom megszokni az új pótlást és rosszabb lesz, mint most. Egyáltalán – milyennek kell lenni egy jó fogpótlásnak? Nap mint nap vetődnek fel az emberekben hasonló kérdések, mielőtt elhatároznák magukat. Valójában, mi is a jó fogpótlás feladata? Elsősorban az, hogy helyreállítsa az elvesztett rágóképességet, az egészséges fogsorzáródást és képes legyen a rágónyomást újra egyenletesen elosztani. Fontos továbbá, hogy az új fogmű korrigálja a fogatlanság okozta torzult arcvonásokat, helyreállítsa az arc harmóniáját, védje az állkapocs izületet, a nyálkahártya csontalapzatát és a környező lágyrészeket. Igen lényeges, hogy a páciens visszanyerje az önbizalmát és a munkaképességét. Jó kedélyállapotban megváltozik a társadalomhoz és a családhoz való viszonya is.


Az a legbosszantóbb, ha eltörik a fogsor
2019-04-10 11:27:26

Hírek

A protézist viselők egyik nagy átka, ha eltörik a protézisük. Ráadásul ez rendszerint akkor következik be, amikor a legkevésbé számítanak rá. Néha a legkellemetlenebb helyzetekben, társaságban vagy nyilvános helyen, esetleg üdüléskor, amikor még arra sincs lehetőség, hogy szakembert keressenek.


A protézis az egyik leghigiénikusabban viselhető fogpótlás
2019-03-25 11:22:25

Hírek

Előfordul, hogy valaki fiatalon elveszti a fogait és a fogsoron kívül, nem lehet más fogpótlást készíteni. Ez a megoldás nálunk nem tartozik a legkedveltebb pótlások közé, ellentétben a tengerentúllal, ahol a páciensek büszkén viselik a kivehető fogaikat. Egyesek még dicsekednek is vele, mint egy ékszerrel és szó nincs arról, hogy eltitkolnák. Ehhez persze arra van szükség, hogy a fogsor – ha nem is 100%-ban – de pótolni tudja az elvesztett fogakat. Nem szabad, hogy akár a beszédben akár az étkezésben gondot jelentsen a protézis használata. Magunk közt szólva, egy szép fogsor sokkal esztétikusabb is, mint egy rosszul elkészített híd, amelyikről lekopott a műanyag vagy lepattant a porcelán.


A fogpótlásnak viselnie kell a terhelést.
2019-03-10 11:14:39

Hírek

Eltörik, lepattan, használhatatlanná válik, és még fáj is. Eltekintve attól, amikor a felsorolt panaszok már az első pillanattól jelen vannak, a tüneteket általában megelőzi valami, amit akár figyelmeztetésnek is felfoghatunk pl.; napok óta fáj a koronás vagy a tömött fog, vagy tör a fogsor. A koronás – vagy tömött fog azért fáj, mert a korona vagy tömés nem zárja már el olyan pontosan a fogat az ételmaradéktól, mint korábban. A fogsor, aminek korábban semmi baja nem volt most azért tör, mert már rég alá kellett volna bélelni.


A fogpótlás viselésének feltételei
2019-02-24 10:25:57

Hírek

Hölgy ismerősöm panaszkodott a minap, hogy most, amikor végre megcsináltatta a fogsorát, állandóan problémája van vele: „Vagy a fogsor van a számban, vagy a nyelvem, a kettő együtt nem fér el. Eddig nem volt gondom, az ínyemmel megrágtam az ételt, még a nyelvemmel szét is tudtam nyomni, most meg állandóan megharapom a nyelvem.” – mondta.


Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban
2019-02-13 10:22:13

Hírek

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.


A fogatlanság következményei
2019-01-29 09:20:07

Hírek

Napokban középkorú házaspár keresett meg azzal a kérdéssel, hogy milyen következményekkel jár, ha nem pótoltatják hiányzó fogaikat, egyáltalán szükség van-e arra, hogy ezt a néhány fogat pótoljuk. Nem tűnt súlyosnak a foghiány, viszont néhány dolgot el kellett mondanom: ha rágófogak hiányoznak, a rágásképtelenség következtében a fogak helyett a nyelvvel szétnyomott táplálék megzavarja a gyomor működését és elősegíti pl. a gyomorfekély kialakulását. Idővel, ha a foghiányt nem szüntetjük meg, veszélybe kerülnek a meglévő fogak is. Ha azok is kiesnek, az arckifejezés megváltozik, mely a fogazat elvesztése következtében a szervezetben megindult öregedési folyamat része. Az orr látszólag megnyúlik, az áll előreugrik és a lefelé görbülő szájzugok az arcnak kedvetlen, keserű kifejezést adnak.


Nem mindig készülhet rögzített fogpótlás
2019-01-09 10:40:25

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására.


A fogpótlások stabilitása
2018-12-24 11:24:59

Hírek

Lényegesen nagyobb biztonságot ad a fogpótlások viselésekor – részleges foghiány vagy fogatlan száj esetében – ha az elvesztett fogak némelyikét fogbeültetéssel pótoljuk. A beültetések, implantátumok száma függhet attól, hogy az adott szituációban melyik a legjobb megoldás a fogatlanság megszüntetésére és milyenek az anyagi lehetőségek. Természetesen minél több implantátum került beültetésre, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy, rögzített és kivehető együttvéve.


Archiv cikkek