Fogászati hírek

Hírek

A fogfehérítés és a fogpótlások

Fogpótlások készítésénél, különösen fogatlan száj esetében a fogászat munkatársainak viszonylag egyszerű olyan fogszínt választani, amilyent a beteg szeretne. A komplikáció akkor adódik, ha a páciens a saját, meglévő fogainak színével sincs megelégedve és világosabb fogakat szeretne.
 

A protézis az egyik leghigiénikusabb megoldás az elvesztett fogak pótlására
2017-10-24 10:04:41

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre, de előfordul, hogy valaki fiatalon elveszti a fogait és a fogsoron kívül, nem lehet más fogpótlást készíteni. Ez a megoldás hazánkban nem tartozik a legkedveltebb fogászati pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. Vannak országok, ahol a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekednek is vele, és szó sincs arról, hogy eltitkolnák, vagy szégyellnék, hogy műfogsoruk van.Amikor kiesik az ember szájából a protézis
2017-10-10 10:02:01

Hírek

Előfordul néha, hogy az elkészült fogsor szélei túl hosszúak és ezzel előnytelenül megváltoztatják az arcvonásokat, pl. a felső ajkak kidudorodnak, az orr alatti rész úgy néz ki, mintha ki lenne tömve valamivel. A túlterjesztéssel az lenne a cél, hogy a fogsor jobban kapaszkodjon illetve, hogy a rágónyomás minél nagyobb felületen legyen elosztva. A baj az, hogy éppen az ellenkező hatás érvényesül; a szájmozgató izmoknak a túlterjesztett szélek útban vannak és működés közben lelökődik a fogsor.


Ha a koronák és a hidak mellett nem villog fémkapocs
2017-09-24 09:56:22

Hírek

Előfordul, hogy a foghiány olyan mértékű, hogy nem lehet csak koronákkal vagy hidakkal helyreállítani az elvesztett rágóképességet, mindenképpen szükség van kivehető pótlás készítésére is.


Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás
2017-09-10 09:51:48

Hírek

A fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.


Mikor kell fogpótlást készíttetni
2017-08-23 09:40:32

Hírek

Kevesen tudják, hogy nem kell minden esetben fogpótlást készíteni akkor, ha elveszítjük egy fogunkat – viszont, készülhet fogpótlás olyankor is, amikor nincs foghiány.   
Fogpótlást készíteni akkor indokolt, ha a fog elvesztése azonnali károsodást okoz vagy, ha a foghiány következtében későbbi károsodások várhatók.
 A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli
2017-08-10 09:37:56

Hírek

Még egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe.


Mit tegyünk, ha elkoptak, elromlottak, kiestek a fogaink
2017-07-23 09:34:57

Hírek

Előfordul, hogy a leggondosabb ápolás mellett is elkopnak, elromlanak vagy elvesznek a fogaink. A kopás vagy a fogon keletkezett luk olyan mértékű lehet, hogy már áttűnik a fogideg és a rágófelszínek is teljesen elvesznek. Annak ellenére, hogy adott pillanatban még nincs fokozott fogérzékenység vagy állkapocs ízületi panasz és az ínyszélek is általában elég jó állapotúak, a beavatkozás elkerülhetetlen. A lukas fogat lehet, hogy nem érdemes betömni, mert már nem lehet megmenteni, a foghiányt pedig előbb-utóbb pótolni kell.Egy fogat se veszítsünk el!
2017-07-10 09:32:22

Hírek

A fogak szerepének, feladatának kiteljesedése miatt, változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A működőképesség mellett, igen fontos a magas szintű esztétikai megjelenés is.


Problémát okozhatnak a különböző fémek a szájban
2017-06-23 09:29:55

Hírek

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a fogászat páciensei és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben keresnék.  Esztétikus műanyag fogsorok
2017-06-10 09:25:09

Hírek

Mindennapi fogászati munkánk során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek. Az ilyen műfogsor természetesen nem alkalmas arra, hogy az ételt maradéktalanul megőrölje és a gyomor számára könnyen emészthető péppé alakítsa. Az egy darabban lenyelt táplálék pedig, a legkülönbözőbb gyomor és emésztési zavarokat okozhatja.Archiv cikkek