Fogászati hírek

Hírek

Az a legbosszantóbb, ha eltörik a fogsor

A protézist viselők egyik nagy átka, ha eltörik a protézisük. Ráadásul ez rendszerint akkor következik be, amikor a legkevésbé számítanak rá. Néha a legkellemetlenebb helyzetekben, társaságban vagy nyilvános helyen, esetleg üdüléskor, amikor még arra sincs lehetőség, hogy szakembert keressenek.
A fogpótlások stabilitása
2018-12-24 11:24:59

Hírek

Lényegesen nagyobb biztonságot ad a fogpótlások viselésekor – részleges foghiány vagy fogatlan száj esetében – ha az elvesztett fogak némelyikét fogbeültetéssel pótoljuk. A beültetések, implantátumok száma függhet attól, hogy az adott szituációban melyik a legjobb megoldás a fogatlanság megszüntetésére és milyenek az anyagi lehetőségek. Természetesen minél több implantátum került beültetésre, annál biztosabbak lehetünk a készülő fogpótlás stabilitásában. Az elkészült fogmű lehet rögzített vagy, rögzített és kivehető együttvéve.


A szép és természetes fogsorok
2018-12-10 11:22:28

Hírek

Előfordul, hogy a páciensek nincsenek tájékoztatva a különböző típusú, formájú és anyagú, protézisbe beépíthető műfoggarnitúrák előnyeiről és hátrányairól, valamint a funkcionális és esztétikai tulajdonságok fontosságáról.


Újdonság a fogászatban a komputer által készített fogpótlás
2018-11-24 11:20:45

Hírek

A mai világban a komputer használatával kedvünkre kalandozhatunk az interneten, vagy komputer-telefonon beszélgethetünk más földrészen élőkkel. Az információ mennyisége és áramlási sebessége, a számítógépes rendszerek fejlődése szinte korlátlan lehetőségeket nyitott meg a fogorvoslás területén és a fogtechnikában


Elengedhetetlen a jó megjelenéshez a rendezett fogsor
2018-11-10 11:18:36

Hírek

A fogak beszédben betöltött szerepe ma nagyobb, mint korábban bármikor. Valamikor a fogak feladata az étel darabolása és őrlése volt. A mai konyhatechnika azonban szinte nélkülözhetővé teszi a fogakat, mint a táplálék feldarabolását és megőrlését szolgáló szervet. Nem nélkülözhető a szerepük azonban a helyes beszédben és a jó megjelenésben, a beszédhangok képzésében és megformálásában, különösen az úgynevezett foghangok kiejtésében.


Jól kell megválasztani a fogpótlás típusát
2018-10-24 11:16:54

Hírek

A fogpótlásokkal szemben támasztott egyik alapkövetelmény, hogy ne károsítsa a szájképleteket. A károsító hatás megítélése tekintetében azonban óvatosságra van szükség, mert a fogpótlással a szervezethez nem szervesen kapcsolódó, idegen anyag kerül a szájba és ennek kell a különböző felépítésű és rendeltetésű szövetek között tartós funkcionális kapcsolatot létesíteni, illetve az elvesztett fogak korábban viselt terheit a maradék fogazatra vagy a nyálkahártya csontalapzatra átvinni. Ez a feladat nem oldható meg a beavatkozással érintett szövetek bizonyos fokú károsodása nélkül, mert a legjobb esetben is e szöveteket fokozott terhelés éri.


Mikor készülhet rögzített fogpótlás?
2018-10-10 11:15:55

Hírek

Sokan nem tudják pontosan, mit jelent a rögzített pótlás fogalma illetve, hogy mikor készülhet rögzített pótlás a létező foghiány orvoslására.


A műfogak viselése által okozott kezdeti nehézségek
2018-09-24 11:12:38

Hírek

Szinte kivétel nélkül mindenkit megvisel az, amikor először kénytelen kivehető fogsorral pótoltatni elvesztett fogait. Különösen akkor van a páciens nehéz helyzetben, ha már egyetlen foga sincs, és nem tájékoztatták megfelelőképpen a fogsor használatával járó kezdeti nehézségekről.


Az arc karakter, a bőr és a hajszín meghatározzák a fogak színét és formáját.
2018-09-10 11:11:23

Hírek

A fogpótlás feladata – amellett, hogy az elkészült fogmű viselni tudja a rágónyomás terheit és a beépített fogak őrlésre alkalmasak legyenek – az, hogy esztétikus megjelenést biztosítson az arcnak. Ennek elengedhetetlen feltétele az archoz illeszkedő anatómiai forma kialakítása és, hogy jó minőségű anyagokból készüljön a fogpótlás. Az előbbi a kivehető fogsoroknál nem jelent különösebb problémát, mert a kész fogakat – különösen a jó minőségű fogakat gyártó cégek, az eredetihez nagyon hasonló, szinte tökéletes anatómiai formákat forgalmaznak.


A műfogsor a tengerentúl a legkedveltebb fogpótlás
2018-08-24 11:04:33

Hírek

Általában idősebb korban van szükség kivehető protézisre. Előfordul azonban, hogy valaki fiatalon elveszíti a fogait és a műfogsoron kívül nem lehet más fogpótlást készíteni a számára. Ez a megoldás nálunk nem tartozik a legkedveltebb pótlások közé, pedig az egyik leghigiénikusabb az összes közül. A tengerentúlon a páciensek büszkén viselik, némelyek még dicsekszenek is vele mint egy ékszerrel és szó nincs arról, hogy eltitkolnák vagy szégyellnék. (Magunk közt szólva, egy szép fogsor sokkal esztétikusabb, mint egy rosszul elkészített híd amelyikről lepattant a porcelán, vagy az évek alatt lekopott a műanyag.) A fogbeültetés csontosodási időszaka alatt is műfogsort viselnek a páciensek.


Egy fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet
2018-08-10 11:02:12

Hírek

A fogak szerepének, feladatának módosulása folytán változtak a fogpótlásokkal szemben támasztott elvárások. A fogpótlás működőképessége mellett igen fontos a magas szintű esztétikai követelmények teljesítése is.


Archiv cikkek