Fogászati hírek

Hírek

Nem mindig készülhet rögzített fogpótlás
2022-05-27 10:19:40
Kategória: HírekSokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására. Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk elég stabil ahhoz, hogy elbírják a rágás által kifejtett terhelést.
 


Ajánlatos a csiszolás megkezdése előtt egy panoráma röntgen készíttetni, mert a látszólag ép fog gyökerénél is lehet gyulladás, amely nem okoz panaszt, de ha „megbolygatják” begyullad és hetekig tartó kezelés árán lehet csak megmenteni. Ha a fog menthetetlen, ki kell húzni, így már nem biztos, hogy a rögzített pótlás elkészíthető.

Előfordulhat, hogy minden óvintézkedés ellenére, mégis begyullad a korona alatt a fog. A friss gyulladás eredményesen kezelhető. A koronát átfúrják, és anélkül, hogy a pótlást eltávolítanák, kikezelik a beteg fogat.               

A készen kapható fogsor fogakkal ellentétben, a porcelánpótlásoknak az az előnye, hogy érvényesülhet a technikus művészi képessége. A kerámia felrakása kizárólag kézimunkával történik. A komputer által készített fémvázzal, amely a porcelán bázisát adja, a beteg személyiségéhez alakítható a pótlás formája, működési mechanizmusa és színvilága.

Hosszú időre megoldást jelent viselője számára.      

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: