Fogászati hírek

Hírek

A műíny helyes kialakítása is fontos tényező
2018-07-24 10:58:21
Kategória: Hírek


Kevésbé látványos, de ugyanilyen fontos a műíny helyes kialakítása mivel, szintén fontos szerepe van az arc harmóniájának helyreállításában. Téves az a szemlélet, hogy a műíny csak annyira fontos, hogy rögzítse a fogakat és ne törje a beteg fogínyét. Abban az esetben ha szépen megtartott, erős gerincre kell fogat pótolni,  másképpen kell a műínyt kialakítani, mint egy teljesen lesorvadt ínyre. Az előbbi esetben nem vastagíthatjuk meg a műínyt, csak a legszükségesebb mértékben, mert túlságosan kinyomná és ezáltal eltorzítaná az arcot.
A lesorvadt gerincnél viszont vissza kell építenünk az ínyt, hogy megfelelően kitöltődjön a beesett arc és ezáltal visszaállítható legyen az arc harmóniája. A fogatlanság következtében keletkezett lágyrész többletet, az arc oldalsó részeinek egymásra rétegződését és az ajakpír elvékonyodását vagy eltűnését a műíny helyes kialakításával és jó fogfelállítással nagymértékben korrigálni lehet. Némely esetben jelentősen meg kell vastagítani a műínyt, mert csak így érhetjük el a kedvező hatást.                      

A műíny megvastagítása minden probléma nélkül megoldható, arra kell csak tekintettel lenni, hogy ez ne menjen a fogsor stabilitásának rovására. A megvastagított rész nem akadályozhatja a szájmozgató izmok működését. Minden esetben ki kell kerülni azokat a részeket, amelyek elmozdíthatják a protézist a helyéről.

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: