Fogászati hírek

Hírek

A rögzített, fix fogpótlások sokszínűsége
2022-04-24 12:38:05
Kategória: HírekHa valakinek fogpótlásra van szüksége, akkor rögzített pótlást szeretne, amely elmozdulás nélkül, fixen ül a szájában. Erre természetesen fogászati szempontból akkor van lehetőség, ha vannak még meglévő fogak, vagy ha a páciens vállalja a fogbeültetéssel járó procedúrát. Előfordulhat az is, hogy a meglévő csontállomány nem alkalmas implantátum beültetésére, előbb fel kell építeni a csontot, s azután lehet elvégezni a fogbeültetést. Annak ellenére, hogy sokkal összetettebb sebészeti munka, mint egy egyszerű csiszolás, mégis egyre többen választják a fogbeültetést azért, hogy megmeneküljenek a kivehető protézistől.


A rögzített pótlásoknak – azon belül is a fémkerámia pótlásoknak – a technika fejlődésével igen széles skálája alakult ki. Léteznek a hagyományos eljárással készült fémkerámia pótlások, ez a legelterjedtebb fix pótlás.
Magasabb minőséget képvisel a cad-cam technológiával, komputer által, króm- illetve nikkelmentes fémből készült fémkerámia pótlás. Ez az ötvözet nem csak akkor kerül beépítésre, ha a páciensnek már kialakult a króm-nikkel allergiája hanem, éppen a megelőzés érdekében; ne akkor derüljön ki a króm-nikkel érzékenység, amikor már elkészült a korona vagy híd és bizonyos ideig használta is a páciens; ilyenkor már igen kellemetlen a kész munkát eltávolítani az esetleges allergiás panaszok miatt.   

Jóval magasabb minőségi kategóriába tartoznak az aranyra égetett kerámiapótlások. Ezeknek a munkáknak az allergiás kockázata szinte nem létezik. A speciális aranyötvözet az egyik leginkább szövetbarát fém, amely mély, aranysárga színének köszönhetően kellemes, élő hatást kölcsönöz a műfognak.

Végül a legújabb megoldás, a számítógép által vezérelt speciális technológiával kialakított fémmentes, tiszta porcelánpótlás. Ezzel a technikával készült munka rendkívül pontos; teljesen kizárt, hogy a számítógépes program a legcsekélyebb mértékben is eltérjen a tökéletes kialakítástól. Jól bizonyítja ezt az a vizsgálat, amelynek során az elkészült munkák mikroszkópos ellenőrzése is 100%-os pontosságot mutat. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb megoldás korona vagy hídpótlások készítésére akár teljes körhidak vagy nagy fesztávolságú hiányok pótlására is.
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: