Fogászati hírek

Hírek

A műfogak viselése által okozott kezdeti nehézségek
2018-09-24 11:12:38
Kategória: Hírek


Nagyon fontos elmondani, hogy nem tud azonnal ugyanúgy rágni a műfogsorral, mint a saját fogaival.

Ennek elsősorban az az oka, hogy egy kivehető fogsor soha nem lehet olyan stabil, mint a saját fogak vagy, akár egy beragasztott hídpótlás. A tartós fogatlanság következtében megváltozik az izmok működése, a nyelv és az arc belső felszíne megnagyobbodik és benyomul a fogak helyére, kitöltve ezzel azt a rést, amely a foghiány következtében keletkezett. Ahhoz tehát, hogy meg lehessen szokni a protézist, ki kell, hogy alakuljanak azok a reflexek, amelyek – az izmok működésének és az arc műfogsorral érintkező, belső felszínének ismételt átalakulásával, valamint a nyelv segítségével – segíteni fogják a protézis helyben maradását.

Különösen az alsó fogsort nehéz megszokni. Igen nagy tapasztalat és komoly anatómiai ismeret – a páciens részéről pedig maximális együttműködés – szükséges ahhoz, hogy stabil alsó fogsor készülhessen. Itt kell megjegyeznünk, hogy egyetlen fog is képes stabilizálni az alsó fogsort, tehát nem helyes az az elgondolás, hogy húzzák ki mindet, legalább nem fog fájni többet. Egy jól elkészített protézis megkíméli a maradék fogat, átveszi a terhelés nagy részét, ezáltal megszűnik a fájdalom – ha azt a túlterhelés okozta – és meghosszabbodik a meglévő fog vagy fogak élettartama.  

A rögzített pótlásoknál sem árt figyelmeztetni a beteget, hogy óvakodjon attól, hogy étkezés közben kemény tárgyra (pl. csont vagy cseresznye mag) harapjon. Ezt a terhelést a porcelán nem viseli el és elpattan. Rosszabb esetben a híd vagy a korona is kettétörhet, ha túlságosan nagy terhelés éri.
Ez igen ritkán előforduló, szélsőséges eset; a gyakorlatban egy jól elkészített híd vagy korona – szinte a beragasztás pillanatától panaszmentesen – hosszú időre megoldást jelent a páciens számára. 

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: