Fogászati hírek

Hírek

Az arc karakter, a bőr és a hajszín meghatározzák a fogak színét és formáját.
2018-09-10 11:11:23
Kategória: Hírek


Nehezebb a helyzet korona, vagy hídpótlások esetén, amikor a laboratóriumra van bízva, hogy egy adott archoz milyen fogformát alakít ki. Nagyon lényeges az, hogy – ha nincs lehetőség arra, hogy személyesen találkozzon a fogtechnikus a pácienssel – pontos leírást kapjon az arcról, a karakterről az illető neméről, hajszínéről, bőréről. Nem árt akár egy fényképet is mellékelni a munkához. A legideálisabb természetesen az, ha a fogtechnikus személyesen is meg tud ismerkedni a pácienssel.

Különösen fontos ez, kombinált pótlások esetén, amikor az arckarakter, a készen gyártott műfogak és a kialakítandó korona vagy híd között kell harmóniát teremteni. Mindemellett a kivehető résznek nagy pontossággal kell illeszkedni a beragasztott koronához. Szilárdan kell, hogy rögzítve legyen, ellenálljon az erős húzó, nyomó, oldalirányú erőkkel szemben és a helyzetét ne változtassa beszéd vagy rágás közben.

A fogpótlásnak tehát – legyen az akár rögzített, akár kivehető, vagy a kettő kombinációja – nem szabad, hogy csökkentse, hanem fokozza a maradék fogak teherbíró képességét. Pótolni tudja a nyálkahártya csontalapzatának elvesztett részeit és a természetes és esztétikus forma kialakításával vissza tudja állítani az arc teltségét és harmóniáját.


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: