Fogászati hírek

Hírek

Elengedhetetlen a jó megjelenéshez a rendezett fogsor
2018-11-10 11:18:36
Kategória: Hírek


Egyre több az olyan személy, akinek nyilvánosság előtt kell beszélnie, „szerepelnie kell” és – sajnos – elég sokat látunk közülük, éppen a foghíjassága okán, rosszul beszélni, sőt van akinek a rosszul sikerült fogpótlás szinte érthetetlenné teszi a beszédét. Elképzelhető, hogy az adott fogmű technikailag kifogástalan, mégsem tudja a páciens megszokni, mert nem illeszkedik bele az arc harmóniájába; nemhogy kiigazítaná az adott hiányosságokat, de még hangsúlyozza is azokat. A beteg így idegennek érzi és soha nem lesz a „sajátja”. 

Megnőtt tehát a fogak esztétikai jelentősége és hangképzési szerepe. A fogpótlásnak emellett ugyancsak fontos feladata: a fogazat és a rágószerv funkcionális egységének a helyreállítása. A megváltozott táplálkozási szokások mellett is fontos a táplálék megőrlése: a természetes fogazat elvesztésével a rágóapparátus munkát végző része pusztul el. Ez hátrányosan befolyásolja a táplálék felvételt és a tápanyag kiválasztását is. 

A hiánytalan, esztétikus fogpótlás az egyik legjelentősebb tényezője a kellemes, szép arcnak és meghatározója az arc harmóniájának. A jó megjelenés pedig – csakúgy, mint az egészséges táplálkozás – a mai ember számára egyaránt fontos.

  Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: