Fogászati hírek

Hírek

A fogpótlásoknál több lehetőség közül választhatunk
2022-06-23 09:21:08
Kategória: HírekHa valakinek fogpótlásra van szüksége, általában rögzített pótlást szeretne, ami beszéd vagy rágás közben nem mozdul el. Erre akkor van lehetőség, ha vannak még meglévő fogak. Ha már nincsenek, akkor megpróbálkozhatunk a fogbeültetéssel. Az utóbbi időben egyre többen választják az implantátumot, mint fogászati megoldást azért, hogy megmeneküljenek a kivehető protézistől. Ez részben örvendetes, mert azt jelenti, hogy egyre többen bíznak a fogbeültetésben. Másrészt viszont, úgy tűnik, hogy a kivehető protézis még mindig csak másodrendű megoldás a páciensek szemében. A fogak elvesztése nem mindig függ össze a korral, vagy az elhanyagoltsággal. Néha genetikai okok miatt veszítik el a páciensek a fogaikat és a csontállomány nem bírja el minden esetben az implantációt.  

 


Ha viszont meg vannak a feltételek rögzített pótlások készítésére, akkor több lehetőség közül választhatunk. Léteznek a hagyományos eljárással készült fémkerámia pótlások, ez a legelterjedtebb rögzített pótlás.

Magasabb minőséget képvisel a króm- illetve nikkelmentes fémből, komputer által készült fémkerámia pótlás. Az a jó, ha ez az ötvözet, nem csak akkor kerül beépítésre, ha a páciensnek már kialakult az allergiája, hanem éppen a megelőzés érdekében. Ne akkor derüljön ki a króm-nikkel érzékenység, amikor már elkészült a pótlás és egy ideje használja a páciens.     

Jóval magasabb minőségi kategóriába tartoznak az aranyra égetett kerámiapótlások. Ezeknek a munkáknak egyáltalán nincs allergiás kockázata. A speciális aranyötvözet a leginkább szövetbarát fém. Mély, aranysárga színének köszönhetően kellemes, élő hatást kölcsönöz a fogpótlásnak.
Végül a legújabb megoldás, a számítógép által vezérelt speciális technológiával kialakított fémmentes porcelánpótlás. Az így készült munka rendkívül pontos, teljesen kizárt, hogy a számítógépes program a legcsekélyebb mértékben is eltérjen a tökéletes kialakítástól.

 Jelenleg a legszebb és legmegbízhatóbb megoldás fogpótlások készítésére az aranykerámia és a fémmentes porcelán.

 

 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: