Fogászati hírek

Hírek

A fogpótlások stabilitása
2018-12-24 11:24:59
Kategória: Hírek


A műtétet követően egy kivehető fogsor készül, amelyet az implantátum becsontosodásáig lehet használni. A protézis karbantartása megegyezik az egyéb kivehető fogsorokéval, vagyis étkezés után folyóvíz alatt, körömkefével jól meg kell mosni, a szájat ki kell öblíteni, azután a fogsort vissza lehet tenni. Éjszaka sem kell kivenni, ha napközben nem okozott különösebb problémát, akkor nyugodtan bent lehet tartani. A becsontosodás általában 3-6 hónap alatt befejeződik, utána elkészülhet a végleges pótlást.

Az implantátumokra épülő fogpótlások alapja lehet aranyötvözet ill. nem nemes fém vagy, legújabban fémmentes kerámia. A nem nemes fémek között is megkülönböztetünk szövetbarát nikkel mentes fémeket és króm-kobalt ötvözeteket.

Az aranyötvözet a leginkább szájálló és szövetbarát fém az összes többi fémalapú fogpótlás között. Ezenkívül az arany viszonylagosan „puha” fém, így nem veszi olyan mértékben igénybe az implantátummal terhelt csont alapot mint a többi fém. Ugyanez vonatkozik a lecsiszolt fogakra készült pótlásokra is.    
 
Ma már indokolatlan a fogbeültetésekkel szembeni félelem. A beültetett implantátumok becsontosodnak és szinte a szervezet részévé válnak. Az ezekre készült koronák, hidak vagy kombinált pótlások is teljes biztonsággal hordhatók, nagyfokú rögzítést biztosítva a kivehető pótlások számára.

  Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: