Fogászati hírek

Hírek

Mikor készülhet rögzített fogpótlás?
2018-10-10 11:15:55
Kategória: Hírek


Rögzített pótlás elsősorban akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk olyan stabil, hogy elbírja a rágás közben a rágóerők által kifejtett terhelést. Ezért ajánlatos minden esetben (még akkor is, ha a páciens panaszmentes) a csiszolás megkezdése előtt az összes fogról röntgenfelvételt (panoráma röntgent) készíttetni. Előfordulhat ugyanis, hogy a látszólag ép, terhelhető fog gyökerénél olyan gyulladás van, amely – bár eddig nem okozott panaszt, de amint „megbolygatják” – begyullad és hetekig tartó kezelés árán lehet csak megmenteni. A kezelési idő befejezése előtt, természetesen, nem lehet a rögzített pótlást elkészíteni. Az is előfordulhat, hogy nem lehet a fogat megmenteni, hanem ki kell húzni. Akkor viszont már egyáltalán nem biztos, hogy a megmaradt státuszra a rögzített pótlás elkészíthető.

Elképzelhető azonban, hogy minden óvintézkedés ellenére, idővel mégis begyullad a korona alatt a fog. Sokan éppen ettől félnek; azért nem merik lecsiszoltatni a fogukat, mert mi van, ha már elkészült a pótlás, és akkor gyullad be egy fog. A döntés meghozatalában általában az is szerepet játszik, hogy egy porcelán korona vagy híd nem csekély anyagi ráfordítást igényel. Még akkor sem merik vállalni ezt a beavatkozást, ha ez az egyetlen lehetséges megoldás a rögzített pótlás elkészítésére.
Megnyugtatásként elmondhatjuk, hogy míg az előbbi esetben egy rég betokosodott beteg fogat kell megmenteni – ami vagy sikerül, vagy nem – addig, az utóbbi esetben friss gyulladást kell kezelni és ez sokkal eredményesebb, mint egy régóta fennálló, idültté vált gyulladás.
A kezelés általában úgy történik, hogy átfúrják a koronát és anélkül, hogy a pótlást eltávolítanák, kikezelik a beteg fogat. A kezelés befejeztével a koronát lezárják és olyan anyaggal fedik be, hogy nem lehet észrevenni semmit a korona átfúrásából.               

Összefoglalva tehát; mindent el kell követni, hogy csak olyan fogak kerüljenek tartó fogként a rögzített pótlásba, amelyeknél a megelőző vizsgálatok nagy pontossággal kiszűrik a későbbi meghibásodást. Abban az esetben viszont, ha később mégis megfájdulna az egyik pillérfog, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyulladás a pótlás elvesztése nélkül kikezelhető
 

 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: