Fogászati hírek

Hírek

Esztétikus műanyag fogsorok
2022-07-10 09:25:09
Kategória: Hírek



Mindennapi fogászati munkánk során gyakran találkozunk olyan fogsorokkal, amelyeknél a műfogak rágófelszíne alaposan elkopott, szinte teljesen sima. Ezek a protézisek általában nem fekszenek fel az ínyre sem tökéletesen, ezért könnyebben eltörnek. Az ilyen műfogsor természetesen nem alkalmas arra, hogy az ételt maradéktalanul megőrölje és a gyomor számára könnyen emészthető péppé alakítsa. Az egy darabban lenyelt táplálék pedig, a legkülönbözőbb gyomor és emésztési zavarokat okozhatja.


Jelenleg igen széles a paletta; sokféle műfog van forgalomban, az egészen kiváló kopási tulajdonsággal rendelkező garnitúráktól kezdve a gyenge minőségűekig. A legjobb minőségű és, ennek megfelelően a legdrágább is a kerámiából készült műfog garnitúra. Az egyik legnagyobb erénye, hogy nem lehet elkoptatni.

Léteznek azonban igen jó minőségű, rendkívül esztétikus műanyag garnitúrák is, amelyek szintén magas kopásállósággal rendelkeznek, és minden igényt kielégítenek, amelyeket a kerámia teljesít, viszont kedvezőbb áron beszerezhetők.

Az, hogy ki melyik megoldást választja – már-ahol van választási lehetőség – leginkább anyagi kérdés. Az tény, hogy jó minőségű műfog garnitúra általában a többszörösébe kerül a gyengébb minőségűnek de, léteznek elfogadható áron is igen jó minőségű műanyag garnitúrák. 

Sajnálatos azonban, hogy a páciensek általában nincsenek tájékoztatva a különböző anyagú műfogak előnyeiről és hátrányairól, funkcionális és esztétikai tulajdonságairól és így meg vannak fosztva attól, hogy maguk választhassák ki a számukra legmegfelelőbbet.

 



 



Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: