Fogászati hírek

Hírek

Nem mindig készülhet rögzített fogpótlás
2019-01-09 10:40:25
Kategória: Hírek


Rögzített pótlás elsősorban akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk elég stabil ahhoz, hogy elbírják a rágóerők által kifejtett terhelést. Ajánlatos minden esetben (még akkor is, ha a páciens panaszmentes) a csiszolás megkezdése előtt az összes fogról röntgenfelvételt – panoráma röntgent – készíttetni, mert előfordulhat, hogy a látszólag ép fog gyökerénél gyulladás van, amely eddig nem okozott panaszt, de ha „megbolygatják” begyullad és hetekig tartó kezelés árán lehet csak megmenteni. A kezelési idő alatt, nem lehet a rögzített pótlást elkészíteni. Előfordulhat, hogy nem lehet a fogat megmenteni, hanem ki kell húzni. Így, már nem biztos, hogy a rögzített pótlás elkészíthető. 

Elképzelhető, hogy minden óvintézkedés ellenére, mégis begyullad a korona alatt a fog. Megnyugtatásként elmondhatjuk, a friss gyulladást igen eredményesen lehet kezelni, ellentétben egy régóta fennálló, idültté vált gyulladással. A kezelés úgy történik, hogy átfúrják a koronát és anélkül, hogy a pótlást eltávolítanák, kikezelik a beteg fogat. A kezelés befejeztével olyan anyaggal fedik be, hogy nem lehet észrevenni semmit a korona átfúrásából.     

 

A készen kapható fogsor fogakkal ellentétben (bár kaphatóak igen kiváló minőségű, magas esztétikai értékű műfogsor fogak) a porcelánpótlásoknak meg van az az előnye, hogy itt tud érvényesülni a technikus művészi képessége is. Mivel a kerámia felrakása kizárólag kézimunkával képzelhető el – ellentétben a komputer által készített fémvázzal, amely a porcelán bázisát adja és igen nagy pontosságot biztosít a munkának – meg van a lehetőség arra, hogy egyenesen az egyén személyiségéhez legyen alakítva a pótlás formája, működési mechanizmusa és színvilága.  

A jól elkészített fogpótlás, amelynek alapját egy komputer által gyártott fémváz adja és a kerámiát tehetséges kerámikus készítette, szinte művészi alkotás, amely tökéletes harmóniát tud teremteni a páciens arca, a rágás képessége és a szép esztétikai hatás között.

Hosszú időre megoldást jelent viselője számára.       

Photo by Kyle Loftus on Unsplash

 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: