Fogászati hírek

Hírek

Miért hibásodik meg a porcelán?
2018-07-10 10:56:03
Kategória: Hírek


Ennek az egyik oka az, hogy a híd vagy a korona feszül a szájban, ezáltal a porcelánon hajszálrepedés keletkezik, amely a későbbiekben lepattanáshoz vezet. A másik ok, ha nem tökéletes az érintkezés az ellenkező (antagonista) fogakkal és a terhelés nem oszlik el, hanem egy pontra koncentrálódik. Ilyen esetben indokolatlanul nagy nyomás nehezedik az adott területre, ezt a terhelést a kerámia nem bírja és eltörik.

Lehet az ok technológiai hiba, ugyanis a porcelán hidak alapját képező fémek is sokfélék. Nagyon fontos, hogy a felhasznált fém kompatíbilis legyen a ráégetett kerámiával. Elsősorban a zsugorodási és hőtágulási együtthatóknak tökéletesen megegyezniük, mert a kerámiát 900 C körüli hőmérsékleten égetjük rá fémvázra.

Léteznek nikkel és krómmentes fémek, mert elég gyakori az allergiás beteg aki nem bírja elviselni ezeket az összetevőket. Az ő kedvükért kísérletezték ki a gyártók az olyan fémeket, amelyek lényegesen olcsóbbak mint a tökéletesen szövetbarát arany. Ezek a fémek sokkal jobban alkalmazkodnak a szervezethez, mint a nikkel-króm ötvözetek.  A technológiai utasítások szigorú betartása mellett a szövetbarát fémek is ragyogóan leplezhetők kerámiával, megfelelnek a legkritikusabb esztétikai igényeknek is.    
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: