Fogászati hírek

Hírek

A fogatlanság következményei
2019-01-29 09:20:07
Kategória: Hírek


Napokban középkorú házaspár keresett meg azzal a kérdéssel, hogy milyen következményekkel jár, ha nem pótoltatják hiányzó fogaikat, egyáltalán szükség van-e arra, hogy ezt a néhány fogat pótoljuk. Nem tűnt súlyosnak a foghiány, viszont néhány dolgot el kellett mondanom:   ha rágófogak hiányoznak, a rágásképtelenség következtében a fogak helyett a nyelvvel szétnyomott táplálék megzavarja a gyomor működését és elősegíti pl. a gyomorfekély kialakulását. Idővel, ha a foghiányt nem szüntetjük meg, veszélybe kerülnek a meglévő fogak is.     Ha azok is kiesnek, az arckifejezés megváltozik, mely a fogazat elvesztése következtében a szervezetben megindult öregedési folyamat része. Az orr látszólag megnyúlik, az áll előreugrik és a lefelé görbülő szájzugok az arcnak kedvetlen, keserű kifejezést adnak. 


 

A tartós fogatlanságban szenvedőknél hangképzési és beszédzavarok alakulnak ki, mert a fogak elvesztésével és az ínysorvadással a nyelv és az ajak elvesztik artikuláló párjukat, s az ajkak helyzete, mozgása megváltozik. Ennek következtében már nem elegendő a megszokott, reflexszerű hangképzés, ezért a páciens hosszú gyakorlással létrehozott, új artikulációs párok segítségével próbálja újra érthetővé tenni a beszédét. A tartós fogatlanság tehát megzavarja az anyanyelv artikulációbázisát. 

Számolnunk kell azzal is, hogy a munkaképesség a fogatlanság következtében 25%-kal csökken és megváltozik a családhoz, illetve a társadalomhoz való viszony is.

A rágásképtelenség, a beszédzavar, az arckarakter változása akadályozhatja a mindennapi munka, a hivatás gyakorlását, pszichés gátlások kialakulásához, pszichopátiához vezethet. 

Végül is abban egyeztünk meg, hogy pótolni kell a meglévő hiányt, mert mindezek az elváltozások megszüntethetők, s jelentős részben korrigálhatók, ha minimálisra csökkentjük a fogatlanság idejét, és ha a természetes fogazatot megfelelően helyettesítő, jól használható fogpótlást készítünk.

A tartós fogatlanság a rágóapparátus olyan átalakulásához vezet, amely megnehezíti, esetleg megakadályozza akár egy funkcióképes, lemezes fogpótlás készítését is.

Photo by Emre Gencer on Unsplash

 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: