Fogászati hírek

Hírek

Koronáknál, hidaknál az egyik legfontosabb a pontos ínyszéli záródás
2022-09-10 09:51:48
Kategória: HírekA fogpótlás feladata, hogy a foghiány okozta zavarokat megszüntesse és a rágószerv működési egységét helyreállítsa. Egyaránt érvényes ez kivehető illetve a rögzített fogpótlásokra.


A rögzített pótlásoknak a fogmegtartó tevékenységet is szolgálniuk kell. Ennek elengedhetetlen feltétele a fogkoronák pontos ínyszéli záródása. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges fogászati feladat, hogy a koronáknak hajszálpontosan fedniük kell a fogat, nem lehet rés a korona széle és az íny között. Ha a korona nem rögzül pontosan, kioldódhat a rögzítő anyag és a fogpótlás megmozdul. A keletkezett résen, a nyállal együtt, különböző bomlás termékek kerülnek a koronába, amit nem lehet egyszerű fogmosással eltávolítani. A páciens általában kellemetlen, erős szájszagot érez, mert a benn rekedt ételmaradék bomlásnak indul és megkezdődik a fog, korona alatti részének az elkorhadása. Létezik olyan eset is, hogy az eltávolított korona alatt egyáltalán nincs már fog és a páciens elvesztett egy fontos pillért, amelyre hídpótlás készülhetett volna.

A megoldás tehát az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt le kell cserélni a rosszul záró koronákat.

A pontatlanság, optimális esetben, lehet a természetes ínysorvadás következménye. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az idő előtti sorvadáshoz egy hibásan elkészített híd által okozott túlterhelés vezetett. Előfordult olyan eset is, hogy már az újonnan elkészült korona sem zárt jól, mert a csiszolás következtében megduzzadt íny visszahúzódott és már az átadás pillanatában rövid volt a korona.

A rögzített pótlásoknál – a pontos záródáson kívül – rendkívül fontos az esztétikailag legmegfelelőbb fogforma kialakítása. Ha a szájban vannak meglévő fogak, akkor mindenképpen alkalmazkodnunk kell az adott formához és színhez. Ha viszont az összes fogat koronával vagy híddal kell pótolnunk, akkor már arra is lehetőség nyílik, hogy az eredeti hiányosságokat korrigáljuk és kialakítsuk az arckarakterhez és a páciens egyéniségéhez illő legszebb fogformát és fogszínt.

A szép fogsor hozzátartozik a jó megjelenéshez és a jó közérzethez. Önbizalmat és elégedettséget jelent viselőjének, ezért nem lehet más célunk, mint az, hogy – a fogászatunkhot forduló pácienseknél – a legjobb eredményt elérjük.  

 


  
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: