Fogászati hírek

Hírek

Újdonság a fogászatban a komputer által készített fogpótlás
2018-11-24 11:20:45
Kategória: Hírek


Az egyik ilyen terület a komputertámogatással készített korona vagy hídpótlás, vagyis a CAD/CAM technológia.
Igen leegyszerűsítve a kifejezés első fele (CAD) azt jelenti, hogy a fogmű elkészítésének tervezését egy szoftver végzi, a rendszer másik komponense (CAM) a szintén számítógép által vezérelt gyártás. A tervezés és a gyártás általában nem egy helyen történik. A komputer által rögzített (beszkennelt) információt interneten továbbítja a laboratórium a kijelölt frézközpontba, ahol a gyártást is egy számítógép végzi. Ez a munkamenet hihetetlen pontosságot eredményez, amely mikroszkópos vizsgálattal ellenőrizhető.
.
A felhasznált anyagok összetételének köszönhetően (pl. cirkónium-dioxid váz és kerámialeplezés) az elkészült korona vagy hídpótlás – lehet akár körhíd is – minden tekintetben megfelel a fémmentesség és biokompatibilitás iránti igényeknek. A fogszínt illetően pedig, kompromisszum nélkül utánozható a természetes hatás.

Sok előnye mellett meg kell említenünk, hogy az így készült fogpótlások a legdrágább munkák közé tartoznak. Egyenlőre csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy CAD/CAM technológiával készült fogpótlást készíttessenek. A tény az, hogy a fogorvos részéről az előkészítés és a lenyomatvétel, a technikus részéről pedig a mintakészítés, szkennelés, váztervezés és a leplezés olyan precizitást igényel, amelyhez óriási koncentrációra van szükség.

Az eredmény viszont, a minden tekintetben tökéletesen illeszkedő fogpótlás. 

 


 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: