Fogászati hírek

Hírek

A jó fogpótlás megszépíti az életet, a rossz megkeseríti
2023-03-24 11:07:45
Kategória: HírekValamikor a fogak feladata az étel feldarabolása és megőrlése volt, a mai konyhatechnika, viszont, szinte nélkülözhetővé teszi a fogakat. Nem nélkülözhető a szerepük azonban a helyes beszédben és a jó megjelenésben, a beszédhangok képzésében és megformálásában, különösen az úgynevezett foghangok kiejtésében


A fogak beszédben betöltött szerepe ma nagyobb, mint korábban bármikor.

Vannak emberek, akinek nyilvánosság előtt kell megszólalnia – „szerepelnie kell” – és elég sokat látunk közülük rosszul beszélni, mert a rosszul sikerült fogpótlás szinte érthetetlenné teszi a beszédét. Még az is lehet, hogy az adott fogmű technikailag kifogástalan, mégsem tudja a páciens használni, mert nem illeszkedik bele az arc harmóniájába. Nemhogy kiigazítaná az adott hiányosságokat, de még hangsúlyozza is azokat. Az ilyen fogművet nem lehet megszokni, soha nem lesz a páciens „sajátja”. 

Napjainkban különösen megnőtt a fogak hangképzési szerepe és esztétikai jelentősége. Van azonban a fogpótlásnak egy alapvetően fontos feladata: a fogazat és a rágószerv funkcionális egységének a helyreállítása és a foghiány okozta későbbi elváltozások megelőzése. Még a mai megváltozott táplálkozási szokások mellett is fontos a táplálék megőrlése. A természetes fogazat elvesztésével a rágóapparátus munkát végző része (szerszáma) pusztul el. Ez hátrányosan befolyásolja a táplálék felvételt és a tápanyag kiválasztását is. 

A hiánytalan, szép fogsor, legyen az akár ápolt saját fog, kivehető protézis vagy egy jól elkészített hídpótlás az alapvető feltétele a kellemes, szép arcnak. Meghatározója az arc harmóniájának és a magabiztos, jó megjelenésnek. A jó megjelenés pedig a mai ember számára a családi és a társadalmi életben egyaránt rendkívül fontos.

A szépen elkészített, jól működő fogpótlás nem csak a fogakat pótolja, hanem azokat az elvesztett élettani funkciókat is, amelyek a mai életnek elengedhetetlen részei és a modern ember számára a jó közérzet alapvető feltételei.

 

A jó fogpótlás megszépíti az életet
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: