Fogászati hírek

Hírek

Egy vagy több darabból készüljön a hídpótlás?
2018-06-24 11:32:01
Kategória: HírekSokszor felmerül a kérdés a páciensek részéről, hogy melyik a jobb megoldás; ha a hídpótlás egy darabból készül, vagy ha megosztva, két vagy több részletben. Az az igazság, hogy néha kifejezetten káros a fogpótlás számára, ha egy darabból készül. Arra nincs lehetőség, hogy minden esetet ismertessünk, így csak egy példát említenék. Ha a fogak erősek, jó állapotúak és inkább esztétikai, mint egyéb okok miatt lettek lecsiszolva, akkor az a legjobb és egyben a legszebb megoldás, ha a koronák külön-külön készülnek el. Erre egyrészt azért van szükség, mert ha a későbbiek során bármelyik fog meghibásodik, nem kell az egész sort lecserélni. Másrészt, sokkal jobban visszaadja a természetes fog hatását, hiszen a saját fogak is egymástól függetlenül fejlődtek ki a valóságban.


Egy darabból akkor kell elkészíteni a hidat, ha a foghiányok úgy helyezkednek el, hogy a pillér fogak összekapcsolásával lehet csak biztosítani a fogpótlás tökéletes működését. Ilyen esetben a meglévő fogakat is meg lehet erősíteni azáltal, hogy egyetlen pótlásban összekapcsoljuk, úgymond összesínezzük őket. A másik ok amikor egy darabból kell, hogy készüljön a híd, ha kombinált munka részeként funkcionál. Ez különösen akkor fontos, ha a pótlás rejtett kapcsos elhorgonyzással készül. Elképzelhető, hogy csak a rágó fogakat akarjuk pótolni a kivehető résszel és elég az utolsó két, ritkább esetben az utolsó három fogat lecsiszolni. Az azonos oldalon lévő fogakat, jelen esetben az utolsó két vagy három koronát összesínezzük, vagyis egy darabban készítjük el.
Ez a megoldás akkor indokolt, ha a páciens a lehető legesztétikusabb megoldást szeretné, de idegenkedik a fogbeültetéstől. Nem akarja, hogy látszódjék a fém kapocs, viszont ugyanolyan stabilan rögzüljön a protézis, mintha fém kapcsokat alkalmaztunk volna.

Bármely esetről is legyen szó – akár egybeöntött, akár osztott hídpótlásról – a rágás közben az ínyre, illetve a maradék fogakra nehezedő terheket egyenletesen kell elosztani, nem szabad, hogy a pótlás bármely részlete túlterhelésnek legyen kitéve. Ezt úgy érjük el, ha a pontos kivitelezés mellett ügyelünk arra is, hogy az ellenkező oldali fog párok harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz. 

Az említett fogpótlások, ha gondosan és megfelelő szaktudással vannak elkészítve, hosszú időre stabil, esztétikus és biztonságos megoldást jelentenek a fogpótlást viselők számára.

Fogászati hídpótlás
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: