Fogászati hírek

Hírek

Mit várhatunk el a jó fogpótlástól
2019-11-09 09:19:02
Kategória: Hírek


Rendbe hozatnám a fogaimat, de félek, hogy nem tudom majd megszokni az újat. Egyáltalán – milyennek kell lenni egy jó fogpótlásnak? Naponta vetődnek fel az emberekben ezek a kérdések. A páciensek, általában nem tudják, hogy mit várhatnak el egy jó fogpótlástól.


Elsősorban azt, hogy helyreállítsa az elvesztett rágóképességet és korrigálja a fogatlanság okozta torzulásokat. Lényeges, hogy a páciens visszanyerje az önbizalmát és az elvesztett munkabírását.

Hogyan lehet elérni azt, hogy jó fogpótlásunk legyen? A siker egyik fontos feltétele a megfelelő fogforma kiválasztása és az, hogy helyesen legyen meghatározva a szájban a fogak helyzete! A metszők beállításánál nem mindegy, hogy mennyi látszik a fogakból beszéd közben. Nem esztétikus, pl. ha beszéd vagy mosoly közben vastagon látszik a műíny. Helyükön legyenek a rágófogak, mert ez az alapvető feltétele annak, hogy tudjon rágni a páciens.
Másik fontos dolog, hogy az alaplemez pontosan feküdjön rá az ínyre. Ne billegjen össze-vissza, mert alámegy az étel és az ilyen fogsort nem lehet megszokni.

Mindazonáltal azt is el kell mondani, hogy nem tudjuk 100 százalékban pótolni az elvesztett fogak hiányát. Különösen igaz ez a kivehető pótlásokra: a csontban stabilan rögzülő, saját fogakkal nem veheti fel a versenyt a legjobb minőségű kivehető pótlás sem, amely még 50 százalékban sem képes pótolni a saját fogakat.
Nem is azért kell pótoltatni a hiányokat, mert akkor majd olyan lesz, mintha kinőttek volna a fogaink. A fogatlanság minél tovább tart, annál több gondot okoz – úgy az étkezésben, a megjelenésben, mint a beszédben. Ha az ételt nem tudjuk megrágni, akkor gyomor panaszok jelentkeznek. A jó megjelenéshez hozzá tartozik az ápolt külső, amely hiányos fogazattal nem lehetséges. Másrészt, minél tovább fogatlan valaki, annál nehezebben szokja majd meg a műfogait.
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: