Fogászati hírek

Hírek

A fémlemezzel kombinált fogpótlások
2023-05-10 11:22:50
Kategória: HírekA fogászati tapasztalat azt mutatja, hogy a merev elhorgonyzás nem károsítja jobban, sőt kevésbé károsítja a maradék fogakat, mint a rugalmas elhorgonyzás. A nyálkahártya csontalapzatot a rugalmasan elhorgonyzott, tehát állandóan mozgó, elcsúszó protézis jobban károsítja, mint a mereven elhorgonyzott, fixen ülő, nem mozgó, nem csúszkáló protézis. A kivehető pótlások közül a legjobb, merev elhorgonyzást a fémlemezes protézisekkel érhetjük el.


A fémlemezzel kombinált fogsor további előnye, hogy nagy szilárdsága miatt vékonyabbra készíthető és még jelentős redukálás után sem kell attól tartani, hogy eltörik. A redukciót elsősorban azokon a területeken kell végrehajtani, ahol az idegen test a legjobban zavarja a pácienst és azokra a szájképletekre kell kiterjeszteni ahol a megtámasztás a legkevesebb kellemetlenséget okozza. Ezáltal lehetőség van arra, hogy a lemez ne akadályozza a nyelvmozgásokat, az íz érzést és a beszédet. További előnye még, hogy jó hővezető, könnyen tisztítható; az ételpép kevésbé tapad meg rajta, ezért a baktériumok és a gombák nem telepednek meg a felületén.

Régebben hátránya volt a súlya. A modern technikával megöntött és a legkorszerűbb fémekből készült fémlemezek súlya nagyjából azonos, de a kiterjesztéstől függően akár, könnyebb is lehet mint az akrylát fogsoroké.

A fémlemezzel kombinált fogsor készülhet króm-kobalt ötvözetből, nikkelmentes fémből, vagy különleges aranyötvözetből, egyformán nagyfokú stabilitást biztosít a kivehető fogműnek és igen kellemes, biztonságos használatot a páciensnek.

 

Fémlemezzel kombinált fogpótlás
 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: