Fogászati hírek

Hírek

A kivehető fogsorok zavartalan használata
2023-03-10 11:11:49
Kategória: HírekA kivehető protézis elsődleges fogászati  feladata, hogy biztosítsa viselője számára a normális étkezést és megfeleljen azoknak az esztétikai és fonetikai követelményeknek amelyek a zavartalan használathoz szükségesek.


A siker egyik fontos feltétele az, hogy olyan műfogakat válasszunk, amelyek harmonizálnak az arccal, a páciens testalkatával és korával. Egyéni kérésre el lehet készíteni a fogsort hófehér fogakból is, de mindenképpen tájékoztatni kell a pácienst, hogy csak igen kevés embernél lehet élethű egy hófehér fogsor. Ettől függetlenül vannak akik a tájékoztatás ellenére is az úgynevezett „hollywoodi” fogsort részesítik előnyben. A lényeg az, hogy az ínyen billenésmentesen feküdjön fel az alaplemez; azok az izmok és szájképletek amelyek elmozdíthatnák a protézist, megfelelő módon ki legyenek kerülve. Fontos, hogy a fogsor ásítás vagy tüsszentés közben is helyben maradjon.

Lényeges fogászati szempont az alsó és felső fogsor egymáshoz való viszonya. Ha az ellenkező oldalon saját fogak vagy rögzített pótlás van akkor ahhoz kell igazodni, tudomásul véve, hogy az adott szituáció határozza meg a protézisben a fogak helyzetét. Ilyenkor nagyon fontos a helyes fognagyság és forma kiválasztása, különben az anatómiai követelményeknek a műfogsor nem fog megfelelni. Fogatlan szájban az egyik alapkövetelmény az ún. hármas egység kialakítása. Ez azt jelenti, hogy minden alsó vagy felső fog két ellenoldali (antagonista) foggal érintkezzen. Erre a fogfelállítás során, a természetesség kialakítása mellett, mindenképpen törekedni kell.

A műínyt úgy kell felépíteni, hogy visszaadja az arc teltségét, de ne akadályozza a viselőjét a beszédben. Ne legyen útjában az arcmozgató izmoknak, amelyek elmozdíthatják helyéből a protézist. Különösen az alsó fogsor alaplemezének a kialakításánál fontos, hogy a stabilitás érdekében minden arra alkalmas helyet felhasználjunk anélkül, hogy túlterjesztenénk a protézist. Nehezen megoldható feladat – de nem lehetetlen – az alsó fogsornál az, hogy rögzítve maradjon, mert itt nem érvényesül a vákuum hatás amely a felsőknek stabil rögzítettséget biztosít.

 

Kivehető fogsor
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: