Fogászati hírek

Hírek

Bármelyik megoldás jobb mint a fogatlanság
2022-05-10 15:03:56
Kategória: HírekSokan nem tudják pontosan, hogy mikor készülhet rögzített pótlás és mikor kivehető protézis. Rögzített pótlás elsősorban akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre és az állapotuk olyan stabil, hogy elbírja rágás közben a rágóerők által kifejtett terhelést. Ezért ajánlatos minden esetben (akkor is, ha a páciens panaszmentes) a csiszolás megkezdése előtt a teljes alsó-felső fogazatról panoráma röntgent készíttetni.


Előfordul, hogy a látszólag ép, terhelhető fog gyökerénél gyulladás van, amely eddig nem okozott panaszt de, ha „megbolygatják” begyullad és hetekig tartó kezelés árán lehet csak megmenteni. A kezelési idő befejezése előtt, természetesen, nem lehet a rögzített pótlást elkészíteni. Az is elképzelhető, hogy nem lehet megmenteni, a beteg fogat a legkörültekintőbb kezelés ellenére is ki kell húzni. Így viszont nem biztos, hogy a megmaradt státuszra a rögzített pótlás elkészíthető.

Elképzelhető, hogy minden óvintézkedés ellenére mégis begyullad a korona alatt a fog – bár ennek kicsi a valószínűsége, ha a megelőző kezelés korrekt volt. Van, aki fél ettől és nem meri vállalni a csiszolást, még akkor sem, ha ez az egyetlen lehetséges megoldás a rögzített pótlás elkészítésére. Érthető, hiszen a kellemetlenségen túl, egy kerámia korona vagy híd nem csekély pénzbe kerül.
Megnyugtatásként elmondható, hogy ellentétben azzal, ha egy régóta beteg fogat kell megmenteni – ami vagy sikerül, vagy nem – a frissen kialakult gyulladást sokkal eredményesebben lehet gyógyítani. A kezelésnél, ha szükséges, átfúrják a koronát és anélkül, hogy a pótlást eltávolítanák, kikezelik a beteg fogat. A kezelés befejeztével a koronát le lehet zárni úgy, hogy nem látszik semmi a beavatkozásból.               

Mindettől függetlenül nagyon fontos, hogy csak olyan fogak kerüljenek tartó fogként a rögzített pótlásba, amelyeknek a terhelhetősége megfelel az adott szituációnak. Abban az esetben viszont, ha mégsem készülhet rögzített pótlás, a protézisek is igen jó megoldást jelentenek. A modern technika lehetővé tette, hogy színben és formában a természetes fogakhoz teljesen hasonló műfogakat építsünk be a kivehető fogsorba. Lényegében véve bármelyik megoldás jobb, mint a teljes vagy részleges fogatlanság.                   

 

       

 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: