Fogászati hírek

Hírek

A fogpótlásnak viselnie kell a terhelést.
2022-02-12 09:15:56
Kategória: HírekEltörik, lepattan, használhatatlanná válik, és még fáj is. Eltekintve attól, amikor a felsorolt panaszok már az első pillanattól jelen vannak, a tüneteket általában megelőzi valami, amit akár figyelmeztetésnek is felfoghatunk pl.; napok óta fáj a koronás vagy a tömött fog, vagy tör a fogsor. A fog azért fáj, mert a korona vagy tömés nem zárja már el olyan pontosan a fogat az ételmaradéktól, mint korábban. A fogsor pedig, aminek korábban semmi baja nem volt, most azért tör, mert már rég alá kellett volna bélelni.     

 


Egyetlen fogpótlás sem károsíthatja működés közben a maradék fogazatot és a szájüreg lágyrészeit. Ennek az a feltétele, hogy a fogmű viselni tudja a rágónyomás terheit. 

Megfelelően ellenálló, szilárd anyagra van szükség azért, hogy a műfog a rágás hatására az alakját ne változtassa meg és kopásálló legyen. 

Úgy a rögzített, mint a kivehető pótlásoknál egyaránt fontos, hogy a fogak formája igazodjon a maradék fogakhoz, illetve az adott anatómiai képlethez. 

A kombinált pótlásoknál a kivehető résznek, nagy pontossággal kell illeszkednie a beragasztott koronákhoz. A túlterhelés megakadályozása érdekében a fogpótlásnak egyenletesen kell elosztania a terhelést úgy, hogy ne csökkentse, hanem fokozza a maradék fogak teherbíró képességét. 

A fogászat feladata tehát olyan fogpótlást  készíteni, amely az adott esetben, a lehető legnagyobb mértékben képes pótolni az elvesztett fogakat és vissza tudja állítani a rágás és az arc harmóniáját.

 

 Megosztás a Facebookon!


Szerző: Pika Károly
A cikk képei: