Fogászati hírek

Hírek

Az eredeti fogszín ill. fogforma megváltoztatása
2021-08-24 09:44:16
Kategória: HírekFogpótlás készítésénél rendkívül fontos tényező, hogy a készülő új pótlás harmonikusan illeszkedjen az archoz és ne térjen el alapvetően a természetes fogazattól.
Mielőtt a fogászat elkezdené a fogpótlás készítését tájékozódnunk kell a páciens kívánságáról. Különösen akkor fontos ez, ha a páciens az eredetinél szebb, más formájú vagy színű fogakat szeretne. Jó támpont, ha készült minta az eredeti fogakról mielőtt kihúzásra kerültek volna, vagy létezik olyan fotó ahol láthatóak az eredeti fogak.
 


Ha teljes fogpótlás készül – legyen az híd vagy kivehető protézis, esetleg a kettő kombinációja – mindig a pácienssel való egyeztetés után kerülhet csak sor a fogszín meghatározására. Ha meglévő fogakat kell lecsiszolni, akkor a csiszolás megkezdése előtt ajánlatos meghatározni a fogszínt és egyeztetni a pácienssel, hogy ragaszkodik-e azok színéhez. Ha nem, akkor a páciens közreműködésével kell eldönteni, hogy a természetes fogaihoz viszonyítva, milyen mértékű színeltérés lesz megfelelő.

Az is döntő fogászati szempont lehet, ha a páciens valamelyik korábbi fogsorának frontfogaival – azok méretével, formájával, beállításával – meg van elégedve. Ebben az esetben tanulmányi mintát kell készíteni a régi fogsorról és ehhez alkalmazkodva kell az új fogakat kiválasztani. Ha kivehető fogsor készül, akkor a mai korszerű, igényes műfoggarnitúrák közül, szinte bármilyen forma ill. szín kiválasztására van lehetőség. Rögzített pótlások esetében ez magától értetődik.

Bármilyen fogpótlás készül is, a pácienst tájékoztatni kell arról, hogy az életkor előrehaladtával keletkezett ráncok, a bőr rugalmasságának elvesztése – annak ellenére, hogy jelentősen javít a jó megjelenésen – jelenlegi tudásunkkal nem változtatható meg egy új fogpótlás készítése által. Vagyis; egy esztétikailag jól megszerkesztett fogpótlással is csak bizonyos szempontok figyelembevételével javítható az arc foghíjasság okozta deformitása.             
 Megosztás a Facebookon!
A cikk képei: